Docent bij Docent Direct: Interview met José van Gestel - Docent Direct
Docent bij Docent Direct: Interview met José van Gestel

Docent bij Docent Direct: Interview met José van Gestel

José van Gastel is een 58-jarige NT2-docent uit Roosendaal. We vroegen haar over haar werk als docent en over haar ervaringen met Docent Direct. Gepassioneerd vertelt José over hoe ze Nederlands doceert aan jongeren die naar Nederland zijn gevlucht. En ze vertelt over haar ervaringen met Docent Direct als werkgever.

Ha José. Leuk dat je je verhaal wilt vertellen. Wat doe je op dit moment precies?
“Op dit moment geef ik les Nederlands (NT2) aan een internationale schakelklas met jonge vluchtelingen van 12 tot 18 jaar. In twee jaar probeer ik ze op het niveau te krijgen waarmee ze het reguliere onderwijs kunnen instromen. Voor deze jongeren ben ik overigens veel meer dan docent. Ik ben ook een soort moeder. Het pedagogische aspect is groot. Ik ben zelf sociaal-emotioneel erg sterk, en dat is nodig. Dit zijn vaak kinderen die hier alléén of met één van de ouders naar toe zijn gekomen.”

Hoe kwam je op deze school terecht?
“Via een omweg. Ik had mijn C.V. op verschillende plaatsen online gezet nadat mijn vorige werkgever helaas over de kop was gegaan. Bas van Docent Direct belde me met een hele concrete vraag of ik niet aan de slag wilde bij een school in Hulst. Niet zo maar een school, maar een school die uitgeroepen was tot beste school Nederland. Ik voelde me daar direct erg prettig bij.

We spraken af in Roosendaal.We hebben eerst een persoonlijk gesprek gehad van zeker een uur. Daarna zijn we samen bij de school in Hulst gaan kijken. Bas ging daarbij zelfs mee naar binnen; dat voelde heel goed. Ik had ik gelijk een klik met de school en dat was wederzijds. Nog diezelfde avond kreeg ik namelijk een belletje dat ik kon beginnen.

Het was een contract voor zes uur per week. Op termijn wilde ik fulltime gaan werken. Berend van Docent Direct en ik hebben toen samen bekeken wat de mogelijkheden waren. Daarbij kwam deze uitdaging bij de ISK in Bergen op Zoom voorbij, waar ik nu dus werk. “

Hoe ervaar je de samenwerking met Docent Direct?
“Bij Docent Direct zijn ze oprecht betrokken. Toen ik op dag één bij mijn baan in Hulst begon, wees de directeur me op een doos die voor me klaarstond. Daarin zat een bos bloemen en een kaartje: “Succes vandaag op je eerste werkdag”. Dat zijn dingen die je niet altijd meemaakt.

Wat ik ook echt als positief heb ervaren, zijn de korte lijnen. Bas en Berend zijn ongelofelijk toegankelijk. Zelfs appen op ongebruikelijke tijden is geen probleem. Toen ik twijfelde tussen Hulst of Bergen op Zoom, heb ik ze gebeld. Toen dachten ze ook écht mee over mijn overwegingen. Hun reacties zijn authentiek. Ze zijn oprecht geïnteresseerd.”

En zakelijk was het ook goed geregeld?
“Zeker. Mensen in het onderwijs zijn doorgaans niet zo zakelijk. Ik wel. Ik heb vaker een eigen onderneming gehad. Daarom kan ik dan ook oprecht stellen dat Docent Direct mijn loon goed bedongen heeft. Ik overleg ook wel eens met mensen die via andere bedrijven gedetacheerd worden, en dan denk ik: nou, dan zit ik hier toch een stuk beter … :-).”

Zou je ook in de toekomst voor Docent Direct willen blijven werken?
Zeker. Ik kan niks negatiefs noemen. Mocht om wat voor reden dan ook mijn huidige tijdelijke contract niet worden verlengd, dan vertrouw ik er volledig op dat ze bij Docent Direct gelijk weer iets anders voor me vinden.”