Deze documentaires moet je gezien hebben als docent
Zomervakantie. Tijd voor ontspanning. Wij verzamelden enkele documentaires die je gezien moet hebben als docent. Ontspannend, inspirerend én educatief!
1. Race to Nowhere
Een Amerikaanse documentaire uit 2010 over de prestatiedruk die veel leerlingen voelen. Verhalen over overbelaste schema's, zelfmoord van studenten en academisch bedrog tonen aan dat veel studenten tot het uiterste gepusht worden. Wat doet dit met hun passie, creativiteit en interne motivatie?

2. Networked society; the future of learning
Kan de hedendaagse technologie onze leer- en onderwijsmethodes veranderen? Wereldberoemde experts en docenten vertellen over het potentieel om traditionele leermethoden te vervangen door een nieuwe manier van lesgeven, gericht op de behoeften en zelfexpressie van elke individuele student.

3. Maatschappijleer
In deze Nederlandse documentaire wordt beginnend docent Maatschappijleer Daan gevolgd. Langzaamaan ontdekt Daan hoe ver de theorie en praktijk van lesgeven verschillen. Lukt het de jonge docent om zijn eigen lesstijl te vinden? Te bekijken via de website van de VPRO.

4. Future Learning
Een korte documentaire van 13 minuten over de toekomst van leren. Om studenten klaar te stomen voor de snel veranderende wereld, moeten zij relevante en tijdloze skills leren. In de documentaire zijn onderwijsvernieuwers hierover aan het woord.

5. The road to teach
Drie aspirant-leraren worden gevolgd tijdens een roadtrip door het land. Ze onderzoeken de gevarieerde onderwijswereld en proberen te ontdekken wat lesgeven écht betekent.

6. Help! Een homo in de klas
Een Nederlandse documentaire uit 2016 waarin voorlichters van het COC (belangenorganisatie voor LHBTI's) een jaar lang worden gevolgd. De documentaire licht uit hoe middelbare scholieren denken over homoseksualiteit. Te bekijken via de website Human.nl.

7. Serie: America to Me
Een tiendelige documentairereeks waarin 12 leerlingen van een grote, gemixte middelbare school in Amerika worden gevolgd. De documentaire geeft het effect van huidskleur en sociale positie op het onderwijs weer.
